Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Οι ΗΠΑ θα κρατήσουν και τα 11 αεροπλανοφόρα τους,παρά τις περικοπές

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μειώσουν τον υπάρχοντα στόλο των 11 αεροπλανοφόρων στο πλαίσιο των περικοπών του αμυντικού τους προϋπολογισμού, δήλωσε χθες ο υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα, επικαλούμενος την ένταση με το Ιράν ως παράδειγμα του γιατί τα τεράστια αυτά σκάφη είναι τόσο κρίσιμα για την "εθνική ασφάλεια" των ΗΠΑ.

  


Ο Πανέτα έκανε την δήλωση αυτή μιλώντας σε 1.700 ναύτες και αξιωματικούς του USS Enterprise, που έπειτα από μισό αιώνα υπηρεσίας θα κάνει το τελευταίο του ταξίδι πριν αποσυρθεί το Νοέμβριο.

  

"Είσαστε μέρος αυτού που καθιστά τις δυνάμεις μας ικανές και ευέλικτες, ικανές να αναπτύσσονται γρήγορα και να αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε εχθρό, οπουδήποτε στον κόσμο", είπε ο Πανέτα μιλώντας στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου, περίπου 100 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών της πολιτείας Τζόρτζια.

   

"Για αυτό το λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ και όλοι εμείς αποφασίσαμε ότι είναι σημαντικό για εμάς να διατηρήσουμε την παρουσία των αεροπλανοφόρων μας σε πλήρη ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε 11 αεροπλανοφόρα στην δύναμή μας", πρόσθεσε.

   

Την επόμενη εβδομάδα το Πεντάγωνο αναμένεται να ανακοινώνει ένα πενταετές σχέδιο που θα προβλέπει περικοπές 260 δισ. δολαρίων στις αμυντικές δαπάνες, μειώνοντας το μέγεθος του στρατού των ΗΠΑ έπειτα από μια δεκαετία δαπανηρών χερσαίων συρράξεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

   

Αναλυτές υπέθεταν ότι το Πεντάγωνο θα μπορούσε να συρρικνώσει λίγο το στόλο των αεροπλανοφόρων -- πιθανώς επιβραδύνοντας την κατασκευή νέων για την αντικατάσταση παλαιών, όπως το Έντερπραϊζ, το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, που είχε αναπτυχθεί στην κρίση των πυραύλων με την Κούβα το 1962 αλλά και στον πόλεμο του Βιετνάμ.

   

Το αεροπλανοφόρο που το αντικαταστήσει, το USS Gerald R. Ford, αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2015.


πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...