Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Μαγειρεύοντας στα άχυρα…




Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για βραστά/φαγητά κατσαρόλας. Βάζουμε κανονικά το φαγητό μας στην κατσαρόλα και το φτάνουμε σε σημείο βρασμού. Ανάλογα με το είδος του φαγητού (κρέας, λαχανικά, σούπα κτλ) το αφήνουμε λιγότερο ή περισσότερο.
Τέλος το κατεβάζουμε από την φωτιά πριν καν μαγειρευτεί και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε ένα θερμικά μονωμένο κουτί. Όπου το αφήνουμε για αρκετές ώρες ώστε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα με την θερμοκρασία που έχει αποκτήσει από την φωτιά μας. Το μονωμένο κουτί, διατηρεί την θερμοκρασία για αρκετό χρόνο, ώστε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.

Η πιο απλή κατασκευή για ένα θερμικά μονωμένο κουτί, είναι ένα απλό ξύλινο κουτί, γεμάτο με άχυρα καλά πατημένα. Εκεί μέσα τοποθετούμε την κατσαρόλα μας, σκεπάζουμε και από πάνω με καλά πατημένα άχυρα και κλείνουμε το καπάκι. Είναι σαν να έχουμε φτιάξει ένα δικό μας αυτοσχέδιο θερμός. Η χρήση άχυρων είναι η πιο απλή μέθοδος και η πιο ευρεία διαδεδομένη αφού παλιά υπήρχαν παντού και είχαν όλοι διαθέσιμα. Εννοείται ότι σήμερα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο σύγχρονα υλικά.
Γιατί είναι χρήσιμο;
Με την μέθοδο αυτή εξοικονομούμε καύσιμα (ξύλα) και χρόνο. Αντί να καθόμαστε πάνω από την φωτιά μας και να ελέγχουμε συνεχώς το φαγητό, το αφήνουμε να βράσει για λίγο και μετά το αφήνουμε στο κουτί με τα άχυρα για ώρες χωρίς να χρειάζεται εποπτεία και χωρίς τον κίνδυνο να καεί. Επίσης, μπορείτε να την εφαρμόζετε το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο και το πρωί να έχετε έτοιμο πρωινό ή ετοιμάζετε το φαγητό το πρωί και όταν γυρίσετε το μεσημέρι έχετε έτοιμο το μεσημεριανό σας.
Χρόνος μαγειρέματος
Φαγητό Χρόνος Μαγειρέματος (βράσιμο) Χρόνος στο θερμ.δοχείο
 Ρύζι (λευκό) 5 λεπτά 1-2 ώρες
 Πατάτες γιαχνί 5-10 λεπτά  1-2 ώρες
 Σούπες κρεμώδεις 2 λεπτά 1 ώρα
 Φασόλια, φακές κτλ 10-15 λεπτά 3-4 ώρες
 Κρέας βραστό 20-30 λεπτά 3-5 ώρες


πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...