Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Η αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Νορβηγίας, η υπηρεσία E και ένα τσιπ μέσα στο κεφάλι κάθε Νορβηγού!

Η Κρίστιανσεν είχε προκαλέσει σάλο με δηλώσεις σχετικά με το μακελειό του περασμένου Ιουλίου στο νησί Ουτόγια.
Όσλο: Την παραίτησή της υπέβαλε η επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νορβηγίας, Γιένε Κρίστιανσεν, αφού αποκάλυψε ενώπιον Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ότι η σκανδιναβική χώρα έχει εγκατεστημένους μυστικούς πράκτορες στο Πακιστάν. Το νορβηγικό Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η παραβίαση απορρήτου είναι μείζον ζήτημα, και η επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας -που είχε ήδη επικριθεί έντονα σχετικά με την υπόθεση του μακελειού στο νησί Ουτόγια- αποτελεί πλέον παρελθόν.

Η Κρίστιανσεν, επικεφαλής της σημαντικότερης υπηρεσίας ασφαλείας της Νορβηγίας (Politiets sikkerhetstjeneste, PST) δεν αποκάλυψε γιατί έχουν σταλεί πράκτορες στο Πακιστάν και πού επιχειρούν.
Η Νορβηγία, στενή σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, διαθέτει εκατοντάδες στρατιώτες που δρουν στις τάξεις της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) υπό την διοίκηση του NATO.

«Η πιθανή παραβίαση απορρήτου με την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών αποτελεί πολύ σημαντικό ζήτημα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας, Γκρέτε Φαρέμο.

Σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ακρόασης στο Κοινοβούλιο, η Κρίστιανσεν έκανε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η Νορβηγία θα έπρεπε να διατηρεί επαφές με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Πακιστάν.

Επισήμανε ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών του Στρατού -η λεγόμενη υπηρεσία E- δρα ήδη από κοινού με τη δική της υπηρεσία, στο Πακιστάν.

«Η υπηρεσία E έχει τους απεσταλμένους της σε αυτές τις χώρες και έτσι συνεργαζόμαστε με την υπηρεσία E σχετικά με αυτή τη χώρα», είπε αναφερόμενη στο Πακιστάν.

Προσέθεσε ότι η PST συνεργάζεται με τις ομόλογές της υπηρεσίες σε περίπου 60 χώρες, ιδιαίτερα στενά με αυτές «στις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες, αλλά και ειδικά με (αυτές) στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και τη Γερμανία».

Η νορβηγική εφημερίδα «VG» ανέφερε στο δικτυακό της τόπο ότι αυτή η αναφορά της Κρίστιανσεν σχετικά με το Πακιστάν είναι ο λόγος που παραιτήθηκε. Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι η πληροφορία της εφημερίδας είναι ακριβής.

Η Κρίστιανσεν είχε ήδη προκαλέσει σάλο όταν είχε δηλώσει πως η υπηρεσία της δεν θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα για να αποτρέψει τις επιθέσεις του ακροδεξιού Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος διέπραξε τη χειρότερη μαζική σφαγή στο έδαφος της Νορβηγίας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ούτε ακόμα και η Στάζι της Γερμανίας δεν θα κατάφερνε να απομονώσει και να συλλάβει το άτομο αυτό», είχε πει στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK τρεις ημέρες μετά την επίθεση του Μπρέιβικ.

«Θα έπρεπε να έχουμε ένα τσιπ μέσα στο κεφάλι κάθε Νορβηγού για να διαβάζουμε όλες του τις σκέψεις», είχε δηλώσει.
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...