Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Η αντεπίθεση του Assad: Ανακατέλαβε περιοχές, συμμάχησε με Κούρδους

Αξιοσημείωτη αντοχή έδειξε η κυβέρνηση Assad μετά την βομβιστική επίθεση που αποκεφάλισε την ηγεσία του μηχανισμού Ασφαλείας και Άμυνας της χώρας, ενώ άμεση ήταν και η στροφή της Συρίας υπέρ των Κούρδων της χώρας στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής των δεδομένων μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε η Δαμασκός.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα σε 24 ώρες από την επίθεση είχαν αναλάβει τα καθήκοντα τους οι νέες ηγεσίες του υπουργείου Άμυνας με τον διορισμό του στρατηγού Fahad Jassim al-Freij, τον διορισμό του στρατηγού Ali Mamloukh στην διοίκηση των μυστικών υπηρεσιών,  τον διορισμό του στρατηγού Hafez Makhlouf ως νέου στρατιωτικού διοικητή της Δαμασκού και τον διορισμό του στρατηγού Ali Hassan της παραστρατιωτικής δύναμης των Αλαουιτών Shabiha.
Σημειώνεται ότι ο Assad διόρισε τον αδελφό του στρατηγό Maher Assad ως το νέο διοικητή των επιχειρήσεων κατά της εξέγερσης. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα ο Στρατός της Συρίας ανασυγκροτήθηκε μετά το πλήγμα που δέχτηκε η ηγεσία του ελέγχεται απολύτως από τον Assad και κατάφερε να ανακαταλάβει περιοχές στην Δαμασκό και στα σύνορα με το Ιράκ που είχαν υπό τον έλεγχο τους για λίγες ώρες οι εξεγερμένοι.
Από την άλλη πλευρά ο Assad θέλοντας να αξιοποιήσει την στρατιωτική ισχύ των Κούρδων επέτρεψε την είσοδο μαχητών του PKK στην Συρία και την χρήση του συριακού εδάφους ως βάση εξόρμησης των Κούρδων κατά της Τουρκίας.
Με την κίνηση αυτή ο Assad εξασφάλισε την στήριξη των Κούρδων της Συρίας επιτρέποντας αριθμό του έτσι να αποδεσμεύσει σημαντικό στρατευμάτων από τις κουρδικές περιοχές της Συρίας στέλνοντας μήνυμα εμπιστοσύνης προς τους Κούρδους. Επιπλέον αποσύροντας το Στρατό από τις κουρδικές περιοχές ο Assad απέκτησε νέα ξεκούραστα στρατεύματα τα οποία έριξε στην μάχη κατά των εξεγερμένων.
Πριν από μερικές ημέρες άνδρες των παραστρατιωτικών οργανώσεων των Κούρδων της Συρίας μαζί με μαχητές του PKK έθεσαν υπό τον έλεγχο τους δύο συνοριακές πόλεις. Πρόκειται για τις πόλεις  Afrin Dêrik , Amude, Kobanê και Ayn-al Arab στα τουρκοσυριακά σύνορα. Η εξέλιξη αυτή ανησύχησε την Τουρκία η οποία μετά από 12 χρόνια βλέπει τους Κούρδους να δρούν για μία ακόμη φορά στα νότια σύνορα της.
Οι φόβοι της έγιναν αληθινοί όταν ομάδα Κούρδων μαχητών με βάσεις στην Συρία εξαπέλυσαν επίθεση κατά του αγωγού πετρελαίου Κιρκούκ-Τσειχάν τον οποίο και ανατίναξαν. Την ίδια ώρα δυνάμεις του συριακού Στρατού εκκαθάριζαν και τους τελευταίους θύλακες αντίστασης στην Δαμασκό και καταλάμβαναν το συνοριακό φυλάκιο Yarabiya.
Όπως φαίνεται ακόμα και μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε ο Assad η κρατική μηχανή της χώρας συνεχίζει να λειτουργεί και να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Η συμμαχία Assad Κούρδων δείχνει να αποδίδει για την Δαμασκό δεδομένου ότι οι Κούρδοι αποτελούν το 10% του πληθυσμού, οι δυνάμεις που μετακινήθηκαν από τις κουρδικές περιοχές είναι υπερπολύτιμες για την αντιμετώπιση της εξέγερσης και τέλος το πιο σημαντικό οι καταδρομικές επιχειρήσεις των Κούρδων από την Συρία και το Ιράκ στο έδαφος της Τουρκίας θα αποτελούν τον μοχλό πίεσης του Assad έναντι της Άγκυρας η οποία εδώ και αρκετό καιρό έχει στραφεί κατά του Assad.

defencenet.gr           

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...