Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Δυσφορία στις Βρυξέλλες για το ρωσικό δάνειο

Προς ευρωπαίους τοκογλύφους:
Διαλέξτε και περαστικά...
Ζήτω η Κύπρος!
Γ.Θ

Δυσφορία στις Βρυξέλλες για το ρωσικό δάνειο 
Αιχμηροί ψίθυροι υπό μορφή δυσφορίας αφήνονται να διαρρεύσουν από κοινοτικούς κύκλους αναφορικά με την πρόθεση της Λευκωσίας να εξασφαλίσει διμερές διακρατικό δάνειο από τη Ρωσία, παράλληλα με τη στήριξη από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς EFSF/ESM.

Κοινοτικοί κύκλοι αφήνουν να διαρρεύσει προς τη Λευκωσία ένας «έντονος προβληματισμός», για το «μεικτό σύστημα» που επιδιώκει η κυβέρνηση Χριστόφια.

Ο κοινοτικός προβληματισμός αφορά στην περίπτωση που απαιτηθεί δεύτερη «ένεση» στήριξης από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς προς τη Λευκωσία, καθώς όπως επισημαίνουν, αυτό θα συνεπάγεται οικονομική βοήθεια για την αποπληρωμή και των δόσεων του ρωσικού δανείου.

Η πολιτικο-ψυχολογική ενόχληση των Βρυξελλών αφήνεται να διαρρεύσει προς διάφορες κατευθύνσεις και ξένα ΜΜΕ.

Ενδεικτική ενδεχομένως αυτής της ενόχλησης είναι και η στροφή που φέρεται να κάνει η Κομισιόν γύρω από το ενδεχόμενο μεικτής στήριξης της Λευκωσίας, τόσο από τους μηχανισμούς της ΕΕ όσο και μέσω διμερούς δανείου από τη Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Κομισιόν και Επιτρόπου αρμοδίου για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, ο οποίος κλήθηκε να τοποθετηθεί επί του προκειμένου, απάντησε «δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Προφανώς έχω δει τα δημοσιεύματα γύρω από το θέμα αυτό», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν τηρούσε διαφορετική στάση μέχρι πρόσφατα και είχε επανειλημμένα διαμηνύσει ότι αποτελεί «κυρίαρχο δικαίωμα» των κρατών-μελών να επιδιώκουν την εξασφάλιση διμερών δανείων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα τέθηκε στις χωριστές συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τόσο με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, όσο και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι. Όπως ανέφεραν κοινοτικές πηγές στον «Φ», οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι «η Ρωσία δεν έθεσε κανένα πολιτικό ή οικονομικό όρο προς την Κύπρο»

Πάντως όλα δείχνουν ότι Ρωσία και Κύπρος είναι κοντά σε συμφωνία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω ρωσικού δανείου, το οποίο μάλιστα δεν θα έχει την παραμικρή σχέση με τα προγράμματα λιτότητας που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, επιβεβαίωσε ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται κοντά σε διμερή συμφωνία, προκαλώντας σίγουρα σοβαρούς πονοκεφάλους στις Βρυξέλλες και ενδεχομένως στη Ουάσιγκτον…

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...