Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Ανησυχία για την υγεία του Οτσαλάν


Η κατάσταση της υγείας του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπτουλάχ Οτσαλάν που κρατείται στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Ιμραλί, καθώς και η κατάσταση άλλων πολιτικών κρατουμένων, τέθηκαν στο μικροσκόπιο των ερευνών που πραγματοποίησε κλιμάκιο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT), κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης της σην Τουρκία, στο διάστημα 21 – 28 Ιουνίου 2012.

Λεπτομέρειες για τ’ αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης δεν έγιναν, μέχρι στιγμής, γνωστές, αλλά, συμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής εστίασαν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι, τόσον ο Οτσαλάν, όσον και οι υπόλοιποι πολιτικοί κρατούμενοι δεν έχουν καν το δικαίωμα να δεχθούν επισκέψεις από τους συγγενείς, αλλά και από τους δικηγόρους τους.
Παράλληλος στόχος αυτής της επίσκεψης ήταν να εξετασθεί και το καθεστώς των συνθηκών κράτησης ανηλίκων στις φυλακές Ποζαντί όπου, είχαν σημειωθεί κρούσματα βίαιης κακομεταχείρισης.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέλη της CPT εξέφρασαν στις τουρκικές αρχές, τον προβληματισμό τους, σχετικά με την αναγκαιότητα μεταφοράς των ανηλίκων κρατουμένων, από τις φυλακές Ποζαντί, στις φυλακές ανηλίκων Σινκάν στην Αγκυρα, στις φυλακές ανηλίκων Μάλτεπε στην Κωνσταντινούπολη και στο ειδικό τμήμα των φυλακών ανηλίκων στο Ντιγιάρμπακιρ.
Η Επιτροπή υπέβαλε στις τουρκικές αρχές μακρύ κατάλογο παρατηρήσεων και συγκεκριμένων ερωτήσεων για τις συνθήκες κράτησης που επικρατούν στις τουρκικές φυλακές και ειδικότερα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ιμραλί, αξιώνοντας να λάβει σύντομα απαντήσεις, προκειμένου να συντάξει την έκθεση της.
Ανάμεσα στα ερωτήματα που τίθενται είναι και το αν υπήρξε έρευνα, σχετικά με τα αίτια που προκάλεσαν τις μεγάλες πυρκαγιές που σημειώθηκαν σε μία σειρά από φυλακές στην κεντρική και νοτιοανατολική Τουρκία και εξαιτίας των οποίων έχασαν τη ζωή τους πολλοί κρατούμενοι.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...