Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

ΗΠΑ: Σπεύδουν σε ενίσχυση του Πέμπτου Στόλου στα Στενά του Ορμούζ


Στον Περσικό Κόλπο σπεύδει το αποβατικό - αρματαγωγό «Πονς» του αμερικανικού ναυτικού, σε μία προσπάθεια -μαζί με άλλα πολεμικά πλοία- ενίσχυσης των δυτικών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή μετά τις χθεσινές πυραυλικές δοκιμές του Ιράν και τις απειλές της Τεχεράνης για διακοπή της ναυσιπλοΐας στον κρίσιμο δίαυλο των Στενών του Ορμούζ. Στη φωτογραφία, μέλη του πληρώματος του «Πονς» αποχαιρετούν από την πλώρη του πλοίου τον ναύσταθμο του Νόρφολκ στη Βιρτζίνια την 1η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία διατάχθηκε να μεταβεί στη θάλασσα της Αραβίας σε ενίσχυση του αμερικανικού Πέμπτου Στόλου.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στον Περσικό Κόλπο

The New York Times

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις τους στον Περσικό Κόλπο. Η ενίσχυση των δυνάμεων του Κόλπου γίνεται για να αποτρέψουν το Ιράν από πιθανή απόπειρα να κλείσει την εμπορική δίοδο των Στενών του Ορμούζ, όπως έχει απειλήσει η ιρανική κυβέρνηση. Στόχος του εμπορικού αποκλεισμού των Στενών θα είναι η παρεμπόδιση των τάνκερ, κυρίως από τη Σαουδική Αραβία, που μεταφέρουν πετρέλαιο στις χώρες οι οποίες εφαρμόζουν το εμπάργκο πετρελαίου που έχει επιβληθεί στο Ιράν. Το εμπάργκο έχει στόχο την αύξηση των πιέσεων στο διαπραγματευτικό τραπέζι για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό.

Η ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων αποτελεί μέρος μακροχρόνιας προσπάθειας να αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή του Περσικού. Ο στόχος, εν μέρει, είναι και ο εφησυχασμός του Ισραήλ. Ενας κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε: «Οταν ο πρόεδρος λέει ότι υπάρχουν και λύσεις μακριά από το διαπραγματευτικό τραπέζι, το εννοεί». Ομως ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να κρατήσει προσεκτική στάση για να μην ενθαρρύνει ισραηλινή επίθεση σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ο Τζον Κέρι, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων, ανέφερε πως η κυβέρνηση «πρέπει να βρει τη χρυσή τομή ώστε να αποτρέψει τυχόν κίνηση του Ιράν αλλά να μη διαμηνύσει σε καμία πλευρά ότι μια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας είναι αναπόφευκτη». Ο πρόεδρος Ομπάμα, σε χρονιά εκλογών, έχει κατηγορηθεί από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Μιτ Ρόμνεϊ, για κακό και αδύναμο χειρισμό του ιρανικού προβλήματος. Ο πρόεδρος θα προσπαθήσει να επιδείξει την πυγμή του χωρίς να διακινδυνεύσει δημιουργία κρίσης.

Με την ενίσχυση του στόλου στον Κόλπο, το αμερικανικό στρατηγείο ελπίζει ότι, πέρα από την πιο αποτελεσματική περιπολία των Στενών, ο στόλος θα μπορέσει να κρατήσει τη ναυτική δίοδο ανοιχτή παρά τις πιθανές απόπειρες του ιρανικού στόλου να την κλείσει. Επιπλέον, έχει αυξηθεί και ο αριθμός των πολεμικών αεροσκαφών σε αεροπορικές βάσεις του Κόλπου. Ενα υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού Πενταγώνου είπε πως «είναι ένα μήνυμα στο Ιράν ότι δεν πρέπει ούτε να σκέφτεται τον αποκλεισμό των Στενών, γιατί θα απενεργοποιήσουμε τις νάρκες τους και θα βουλιάξουμε τα πλοία τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πεντάγωνο, ο στόχος της αυξημένης στρατιωτικής παρουσίας δεν είναι αποκλειστικά να ασκήσει πίεση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο, «είναι μια προσπάθεια να διακοπούν οι ιρανικές ελπίδες για ηγεμονία της ευρύτερης περιοχής». Η ησυχία που επικρατεί στα Στενά του Ορμούζ δείχνει να οδεύει στο τέλος της.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...