Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Στρατηγοί προς κυβέρνηση: "Αφήστε μας να "ξηλώσουμε" το βαθύ κράτος του στρατού, αλλιώς καταρρέουμε"!

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Είναι μάλλον παράδοξο αλλά όπως ήρθαν τα πράγματα είναι οι στρατιωτικοί που πιέζουν πλέον τη κυβέρνηση να δώσει πράσινο φως για να προχωρήσει μία “κεραυνοβόλος” αναδιοργάνωση. Που “θα ξηλώσει το βαθύ κράτος του στρατού από το Νέστο έως τα Ιωάννινα” και θα απελευθερώσει όχι μόνο τεράστια οικονομικά κονδύλια αλλά και ανθρώπινο δυναμικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η πίεση να βρεθούν “ισοδύναμα μέτρα” για να πειστεί η τρόϊκα να δεχτεί “πάγωμα” της μείωσης κατά 12% των αποδοχών των στρατιωτικών ,έφερε στο φως το “βαθύ στρατιωτικό κράτος”! Ποιο είναι αυτό; Είναι οι περίπου 300 μονάδες που λειτουργούν -υπολειτουργούν στη πραγματικότητα- μεταξύ της γεωγραφικής περιοχής που προαναφέραμε, εξυπηρετώντας όχι επιχειρησιακές ανάγκες αλλά:

• τοπικά οικονομικά,επαγγελματικά και συντεχνιακά συμφέροντα. Γύρω από τις μονάδες και τα στρατόπεδα έχει αναπτυχθεί οικονομική δραστηριότητα η οποία έβλεπε στη λειτουργία των στρατοπέδων οικονομικό όφελος. Και γι΄ αυτό κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού του όγκου του στρατού με κλείσιμο αυτών των μονάδων “σκόνταφτε” στα παράπονα των τοπικών αρχών που έφθαναν στο Πεντάγωνο μέσω των τοπικών βουλευτών-πολιτευτών. Αποτέλεσμα τα στρατόπεδα που υπήρχαν στη περιοχή για τις ανάγκες...του Εμφύλιου Πολέμου,παρέμεναν ανοιχτά κι εμείς τα πληρώναμε. Και τα πληρώνουμε.

• τις ανάγκες στρατιωτικών που κατάφερναν χρόνια πολλά να “εξυπηρετούνται” με μεταθέσεις σ΄ αυτές τις μονάδες,εξασφαλίζοντας την υπηρεσία κοντά στο τόπο συμφερόντων τους.Το πως εξασφαλιζόταν αυτό είναι αυτονόητο. Μέσω -πάλι- των τοπικών βουλευτών-πολιτευτών που μετέφεραν τα αιτήματα στα “ρουσφετομαγειρία” του Πενταγωνου.

Αυτό είναι το “βαθύ κράτος” του στρατεύματος.

Κάθε στρατόπεδο απ΄ αυτά μας κοστίζε το λιγότερο 600.000 ευρώ το χρόνο. Παρόλα αυτά οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης όχι μόνο δεν τα έκλεισαν αλλά κατά καιρούς άνοιξαν και νέα ικανοποιώντας πάντα τα αιτήματα των τοπικών ψηφοφόρων. Μόλις το 2004 η κυβέρνηση Καραμανλή είχε ...αναστήσει τον από Βορρά κίνδυνο (!) για να δικαιολογήσει τα εγκαίνια νέων στρατοπέδων που μας κόστισαν πολλά.

Ακόμη και σήμερα που “πνιγόμαστε” κυβερνητικοί βουλευτές διακηρύττουν ως μεγάλη τους επιτυχία την “επαναλειτουργία στρατοπέδου” στη περιοχή τους. Ο Αλ.Κοντός αυτή την εβδομάδα μιλώντας σε εφημερίδα της Θράκης ανακοίνωσε την επαναλειτουργία στρατοπέδου στη Σταυρούπολη, το οποίο το 2004 μας κόστισε 6 εκατομμύρια ευρώ, έκλεισε πρόσφατα και τώρα σύμφωνα με τον βουλετή επαναλειτουργεί για εκπαίδευση β΄κύκλου νεοσυλλέκτων! Παράνοια...

Το πρόβλημα δεν είναι λοιπόν οι στρατιωτικοί. Τουλάχιστον αυτοί που καλούνται τώρα να “κρατήσουν ζωντανές” τις ΕΔ με ελάχιστα χρήματα και με προσωπικό που πλέον έχει χάσει μέχρι και το 45% του εισοδήματός του σε τρία χρόνια. Η ουσία όσων έχουν ειπωθεί στον νέο ΥΕΘΑ Πάνο Παναγιωτόπουλο είναι :
“ή αλλάζουμε ή καταρρέουμε”! Γιατί όπως λένε άλλος χρόνος με αυτό το στράτευμα και αυτούς τους πόρους δεν βγαίνει.

Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων θα κληθούν σύντομα στη Βουλή -πριν βγει το καλοκαίρι- για να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο,πως και πόσο γρήγορα μπορεί να προχωρήσει μια αποτελεσματική αναδιοργάνωση των ΕΔ που θα τις κάνει πραγματικά μικρότερες,φθηνότερες αλλά και σύγχρονες.

Τι θα κάνει ο ΥΕΘΑ

Ο Π.Παναγιωτόπουλος αναζητά 114 εκατομμύρια ευρώ για να τα παρουσιάσει στη τρόϊκα και να την πείσει να μην προχωρήσει το μέτρο της περικοπής του 12%. Το “ξήλωμα του βαθέος κράτους” δεν τον βρίσκει αντίθετο και μάλιστα αν ληφθεί η απόφαση μπορεί σχετικά εύκολα να γίνει αφού οι στρατιωτικοί έχουν έτοιμο σχέδιο που περιλαμβάνει αναλυτικά τη λίστα των μονάδων που μπορούν άμεσα να κλείσουν χωρίς να υπάρχει η παραμικρή επίπτωση στην επιχειρησιακή λειτουργία του στρατεύματος. Αντιθέτως θα υπάρξει κέρδος.

Τα δύσκολα είναι για τον ΥΕΘΑ ,πρώτα απ΄ όλα μέσα στο ίδιο του το κόμμα,όπου οι απόψεις για περικοπές του μεγέθους που εισηγούνται τα Γενικά Επιτελεία,θεωρούνται ...πολύ προχωρημένες! Στη Συγγρού για παράδειγμα μια μερίδα αποστράτων δεν συζητά καν το ενδεχόμενο να καταργηθούν μεγάλοι αλλά άχρηστοι πια στρατιωτικοί σχηματισμοί. Και οι απόστρατοι της Συγγρού είναι ήδη πολύ...αγριεμένοι επειδή η κυβέρνηση δεν φαίνεται να προχωρά σε αλλαγές στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.

Θα τολμήσει ο Παναγιωτόπουλος να έρθει αντιμέτωπος με όσους αντιδρούν στο άμεσο “συμμάζεμα” και στην δραστική μείωση του όγκου των ΕΔ; Δύσκολο.

Από την άλλη όμως δεν έχει άλλη ορατή επιλογή για να παλέψει τουλάχιστον την υπόθεση του μείον 12% στους στρατιωτικούς. Το οποίο αν τελικά περάσει θα προκαλέσει χωρίς αμφιβολία μεγάλη αναταραχή στις ΕΔ.

Ακόμη και τα μυστικά κονδύλια...στέρεψαν.Από εκεί βοηθούν στρατιωτικούς!

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...