Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Εκτάκτως σαλπάρει για τον Περσικό το USS John C. Stennis…

Μόνο ως θετικό σημάδι δεν μπορεί να ερμηνευτεί η ανακοίνωση ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS John C. Stennis, ετοιμάζεται να σαλπάρει εσπευσμένα για τη Μέση Ανατολή, πολύ συντομότερα από την προγραμματισμένη αναχώρησή του όπου θα αντικαθιστούσε μέρος των δυνάμεων που βρίσκονται ήδη στην περιοχή.

Το αεροπλανοφόρο φαίνεται ότι θα «κάνει παρέα» στα USS Abraham Lincoln και USS Enterprise που ήδη βρίσκονται στην περιοχή του περσικού Κόλπου, ενώ όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι δεν θα αντικαταστήσει κάποιο, αλλά οδεύει για την περιοχή ενισχύονται τις ήδη ισχυρές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.
Το USS John C. Stennis είχε καταπλεύσει στις ΗΠΑ για τη διενέργεια εργασιών συντήρησης μόλις στις 2 Μαρτίου, μετά από εφτά μήνες επιχειρήσεων στον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό όπου εκτέλεσε 11.389 αποστολές υποστήριξης των αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφος, ενώ είχε διασώσει και Ιρανούς ναυτικούς από τα «νύχια» πειρατών, σε μια ενέργεια που «γλύκανε» όσο να’ ναι την τεταμένη ατμόσφαιρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.
Ο αρχικός προγραμματισμός μάλιστα προέβλεπε την ανάπτυξή του στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού και τη διενέργεια εργασιών συντήρησης, ενώ η επιστροφή του στη Μέση Ανατολή και τον 5ο αμερικανικό Στόλο θα γινόταν σχεδόν μετά την παρέλευση πενταετίας!
Η κλιμάκωση όμως της κατάστασης στην περιοχή οδήγησε στην απόφαση επαναφοράς του για τους οχτώ τουλάχιστον μήνες που ακολουθούν, με αρχή τον ερχόμενο Αύγουστο. Το παρόν διάστημα το πλήρωμα ασκείται, θα επιστρέψει στη βάση του στις 23 Ιουλίου και πριν παρέλθει ο Αύγουστος θα έχει ξεκινήσει για τον Περσικό. Αυτό το δεδομένο μάλιστα, δίνει τροφή στα σενάρια που θέλουν την έναρξη επιχειρήσεων να τοποθετείται περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, αν και είναι γνωστό ότι τέτοιες εκτιμήσεις έχουν διαψευσθεί πολλάκις στο παρελθόν.
Υπενθυμίζεται, ότι το USS John C. Stennis είναι το αεροπλανοφόρο που είχε αψηφήσει τις απειλές των Ιρανών και είχε διέλθει από τα Στενά του Χορμούζ χωρίς… να ανοίξει μύτη. Ο Ιρανός αρχηγός του Ναυτικού είχε δηλώσει κομπάζοντας, για να καλύψει την αποχή από κάθε εχθρική ενέργεια που είχε απειλήσει, ότι το αεροπλανοφόρο δεν θα επιστρέψει στον Περσικό. Πλέον, καλούνται να ετοιμαστούν για να το υποδεχθούν…

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...