Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Όταν λίγοι κυνηγημένοι τούρκοι άλλαξαν τον κόσμο

σχόλιο Γ.Θ : Πάντα οι λίγοι αλλάζουνε τον κόσμο. Συνήθως είναι Έλληνες. Αφιερωμένο σε αυτούς που δεν το έχουν πιστέψει ακόμα ότι η ποσότητα ΔΕΝ μετράει...

 Πάρη Φωκαϊδη
 
Η Μικρά Ασία ήταν πάντα και εξακολουθεί να είναι μια ανήσυχη εθνικολογικά περιοχή. Από χιλιάδες χρόνια πριν, φτάνουν σε αυτό το χώρο αμέτρητες φυλές και λαοί με σκοπό να κυριαρχήσουν. Οι νεώτεροι υποτάσσουν τους παλιότερους, για να υποταχτούν και αυτοί αργότερα σε κάποιους άλλους. Οι παλιότεροι κυρίαρχοι διαμορφώνουν μια εθνολογική ιδιαιτερότητα κάτω από τους νέους κυρίαρχους και τη διατηρούν επίμονα. Οι κυρίαρχοι, κυριαρχούν πάνω σε εθνολογικές ιδιαιτερότητες που δεν πρόκειται να χάσουν την ιδιομορφία τους. Οι τελευταίοι κυρίαρχοι είναι οι Οσμανλήδες ή καλύτερα Οθωμανοί Τούρκοι, μια πολεμική ομάδα που αριθμούσε μόλις 3000 άτομα όταν έφτασε στη Μικρά Ασία κυνηγημένη από τους Μογγόλους του Τσέκις Χάν και των διαδόχων του. Κατόρθωσαν να κυριαρχήσουν ως στρατιωτική ομάδα πάνω στους λαούς της Μικράς Ασίας, με τις έντονες και χαρακτηριστικές τους ιδιορρυθμίες. Τούτοι οι Τούρκοι που θα αποκτήσουν μια κάποια εθνική συνείδηση μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα, διεκδικούν για πατρίδα τους τη χώρα τόσων και τόσων εθνοτήτων και εθνών… 
 
Εμφάνιση  και Απόγειο
Οι Τούρκοι πρωτοεμφανίζονται στην ιστορία σαν φυλετική πολεμική ομάδα στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ. στις στέπες της Σιβηρίας, λίγο μετά την αποχώρηση των Ούννων και τη δημιουργία της μεγάλης Αυτοκρατορίας των Ιουάν-Ιουάν. Στα 402 μ.Χ. οι Ιουάν-Ιουάν, υποτάσσουν την πρώτη πρωτουρκική φυλή που αναφέρεται στην ιστορία και έχει το όνομα Κάο-τσο. Μέσα από τον χρόνο, η πολεμική αυτή φυλή καταφέρνει να κυριαρχήσει στην περιοχή, και δύο αιώνες αργότερα μια νέα αυτοκρατορία κυριαρχεί στον χώρο της Κεντρικής Ασίας, μεταξύ Κίνας και Βυζαντίου. Πρόκειται για την αυτοκρατορία των Του-κίουε, (αρχέγονη ονομασία των Τούρκων). Τα διάφορα τουρκικά φύλα, ακολουθούν μια εξελικτική πορεία στον χρόνο και μέχρι σήμερα αποτελούν κυρίαρχη τάση σε πολλούς χώρους της κεντρικής Ασίας.
Στην περιοχή της Μικράς Ασίας, εγκαθίσταται για πρώτη φορά το τουρκικό φύλο των Οθωμανών στις αρχές του 14ου αιώνα. Γενάρχης τους ο Οσμάν (1259-1326), υιός του Ερτογρούλ αρχηγού πολεμικής ομάδας ο οποίος είχε υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την Κεντρική Ασία, κάτω από την πίεση των Μογγόλων, και να υποχωρήσει με τα κοπάδια του προς τα δυτικά, δηλαδή στο χώρο της Μ. Ασίας, αναζητώντας χώρο να εγκατασταθεί. Γύρω από τον Ερτογρούλ είχαν συγκεντρωθεί περίπου 400 οικογένειες με τα κοπάδια τους. Η εγκατάσταση τους στην βορειοανατολική Μικρά Ασία, ήταν καθ’ όλα ειρηνική , η δε σχέση τους με το Βυζάντιο τα πρώτα χρόνια αρμονική. Τα δεδομένα μετέβαλε η φυσιογνωμία του Οσμάν, ο οποίος είχε από νωρίς φανερώσει τις στρατιωτικές του ικανότητες.
Κάποτε ο πατέρας του του ανέθεσε την κατάληψη ενός βυζαντινού φρουρίου. Διοικητής του ήταν ένα αξιόλογος Βυζαντινός στρατιωτικός ο Μιχαήλ Κόσσυφος ή Κεσέ , όπως θα πολιτογραφηθεί αργότερα στα τούρκικα. Ο Οσμάν κατέλαβε το φρούριο και έπιασε αιχμάλωτο το Βυζαντινό φρούραρχο. Αν και αιχμάλωτο του , τον έκανε φίλο του και τον προσέλαβε για σύμβουλό του. Ο Κεσέ στάθηκε αφοσιωμένος και βοήθησε τον Οσμάν όσο κανένας άλλος να εδραιώσει το οσμανλικό – οθωμανικό- κράτος. Ο Οσμάν με σύμβουλο πάντα το Βυζαντινό Κεσσέ, εκμεταλλευόμενος την δυσαρέσκεια των πληθυσμών της περιοχής, λόγω της βαριάς φορολογίας που επέβαλλε τότε το Βυζάντιο, συγκέντρωσε την προσοχή του και τις βλέψεις του στην παραλυμένη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, δείχνοντας πλήρη αδιαφορία για τους  Μογγόλους. Ο Κεσέ, που γνώριζε πολύ καλά τα τρωτά σημεία του Βυζαντίου, βοήθησε τους Οσμανλήδες να τα εκμεταλλευτούν. Μέσα σε λιγότερο από 20 χρόνια, ο Οσμάν  είχε φτάσει μέχρι την Προύσα, περικυκλώνοντας ουσιαστικά την Πόλη. Σε λιγότερο από ένα αιώνα, οι Οσμανλήδες – Οθωμανοί-, από 400 οικογένειες κυνηγημένων Μογγόλων, μετεξελίχτηκαν σε κυρίαρχη κατάσταση στο χώρο της Μικράς Ασίας η δε πορεία τους σταματά λίγους αιώνες αργότερα προ των πυλών της Βιέννης. Η Οθωμανική αυτοκρατορία, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την παγκόσμια ιστορία κατά τους επόμενους αιώνες, μέχρι την εισαγωγή στην παγκόσμια ιστορία της έννοιας του έθνους κράτους , την κατάρρευση της και την επικράτηση του κινήματος των Νεότουρκων.
Χάρης Καρολίδης Εκτακτο Παράρτημα
πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...