Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Ο κόσμος των μυστικών υπηρεσιών.

«Μπάζει νερά» ο «Κόκκινος Οκτώβρης» των Ρώσων;
Η περίφημη «Λουμπιάνκα», το αρχηγείο της διαβόητης σοβιετικής υπηρεσίας πληροφοριών, της KGB, όπου σήμερα στεγάζεται η ρωσική υπηρεσία αντικατασκοπείας – εσωτερικής ασφάλειας, η FSB.
Ο «Κόκκινος Οκτώβρης» βρίσκεται πλέον σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της υφηλίου.
Εάν ζητήσεις από κάποιον να σου περιγράψει σε δυο γραμμές την είδηση, το πιο πιθανό είναι να απαντήσει ότι πρόκειται για ένα γιγαντιαίο δίκτυο κατασκοπείας και υποκλοπής απορρήτων και μη πληροφοριών από περιφέρειες αμέσου ενδιαφέροντος της Ρωσίας, ενώ πολλοί έχουν σχηματίσει την εντύπωση ότι βασικός στόχος ήταν και η ίδια η Ρωσική Ομοσπονδία, χωρίς όμως να το ομολογούν από τη Μόσχα για λόγους «δημόσιας εικόνας».
Ωστόσο, επειδή με τον «όμορφο» κόσμο των μυστικών υπηρεσιών ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, αλλά και λόγω της πλούσιας ιστορίας που διαθέτει ο χώρος τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία, είναι απαραίτητη και μια πιο «πονηρή» ανάγνωση της υπόθεσης, προσπαθώντας να διαβάσει κανείς… πίσω από τα γράμματα. Τι εννοούμε:

Εάν κανείς το δει πιο αποστασιοποιημένα θέτει το ερώτημα του ποιος επωφελείται από τις αποκαλύψεις και ποιος ζημιώνεται. Είναι αλήθεια ή δεν είναι, ότι πλήττεται αποφασιστικά η εικόνα των Αμερικανών σε πολύ μεγάλο αριθμό χωρών, με αποτέλεσμα να περιπλέκονται – βραχυπρόθεσμα το λιγότερο – οι σχέσεις τους με τα κράτη που εμφανίζονται να είχαν μπει στο στόχαστρο της κατασκοπείας;
Στο πλαίσιο αυτό, ωφελείται η Μόσχα τη στιγμή που οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον είναι επικίνδυνα τεταμένες; Δεν προσθέτει κόστος στη διπλωματική εξίσωση των ΗΠΑ που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την καχυποψία ακόμα και από τα πιο φιλικά τους καθεστώτα; Εξάλλου και ο τρόπος παρουσίασης προδίδει επικοινωνιακή στόχευση σε πολλαπλά επίπεδα (εκτός της έμμεσης στοχοποίησης των ΗΠΑ κίνητρο θα μπορούσε να είναι η «δωρεάν» διαφήμιση της εταιρίας). Θα περιμένουμε να δούμε εάν θα προκληθούν διπλωματικές αντιδράσεις και τι δηλώσεις θα ανταλλαγούν.
Εάν και εφόσον όλα τα ανωτέρω ισχύουν, πόσο απίθανο θα ήταν η όλη υπόθεση να αποτελεί ένα ευφυέστατο κατασκεύασμα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών με στόχους προφανείς; Το Kaspersky Labs μάλιστα είχε εμπλακεί στην αντιμετώπιση των «Stuxnet» και «Flame» οπότε πλέον μάλλον τους γνωρίζει απ’ έξω και ανακατωτά, ενώ ο ιδιοκτήτης διαθέτει εξαιρετικές σχέσεις με το Κρεμλίνο. Πόσο έξυπνο θα ήταν για τους Αμερικανούς μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι κυβερνοεπιθέσεις στη πυρηνική υποδομή του Ιράν να εμφανιστεί να χρησιμοποιεί παραπλήσιο «εργαλείο» σε όλο σχεδόν τον κόσμο;
Δεδομένης και της εμπειρίας λόγω του σάλου που προκλήθηκε παγκοσμίως, πόσο θα αυξήθηκε λογικά ο «συναγερμός» σε όλο τον κόσμο ώστε να μην πέσουν θύματα των νέων δυνατοτήτων που εμφανιζόντουσαν; Τουλάχιστον όσον αφορά τα φιλικά καθεστώτα, δεν φρόντισε η Μόσχα είτε να τα ειδοποιήσει να πάρουν μέτρα είτε να εκμεταλλευτεί τα εν λόγω «εργαλεία» αφού σε περίπτωση αποκάλυψης θα διέθετε και άλλοθι υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να τα ρίξει στους Αμερικανούς;
Για να μην γίνει λάθος στην αντίληψη του επιχειρήματος του παρόντος σημειώματος: Δεν υποστηρίζουμε ότι η εκδοχή που παρουσίασαν στη Ρωσία αποκλείεται να ισχύει. Κάθε άλλο, αφού όλα τα σενάρια είναι ανοικτά μέχρις της διαψεύσεώς τους από την αποκάλυψη πραγματικών περιστατικών και γεγονότων που θα επιτρέψουν την ορθότερη εκτίμηση των διαστάσεων της υπόθεσης. Εξάλλου, ασχέτως της φήμης της παλιάς KGB που αυτή τη στιγμή δια του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει το «πάνω χέρι» στη Ρωσία, οι της αμερικανικής CIA δεν είναι και… του κατηχητικού!



Για να κλείσουμε το σημείωμα με το οποίο επιδιώξαμε να προβληματίσουμε τους αναγνώστες μας έως ότου διαλευκανθούν τα πραγματικά περιστατικά και ενδεχομένως να υπάρξει αντίδραση από αμερικανικής πλευράς. Ακόμα κι αν οι Αμερικανοί βγουν και ισχυριστούν ακριβώς αυτά που εμείς αναφέρουμε δεν θα σημαίνει απαραιτήτως ότι θα λένε την αλήθεια!
Διότι όπως εμείς κάναμε αυτή τη σκέψη και τη διατυπώνουμε, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να την είχαν κάνει από πριν ώστε να την επικαλεστούν στη συνέχεια με σκοπό να καλύψουν τα ίχνη τους δημιουργώντας σύγχυση κι εμείς με τη σκέψη που περιγράψαμε να είμαστε ξανά ένα βήμα πίσω και χωρίς να το επιδιώκουμε να παίζουμε το παιχνίδι τους! Άρα, πάντα υπάρχει μια δεύτερη ανάγνωση, οπότε πάντα ο κίνδυνος να δώσεις εντελώς λάθος εικόνα αφού οι εμπλεκόμενοι είναι λογικό να θέλουν να χειραγωγήσουν τα ΜΜΕ, είναι υπαρκτός.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι σκοπίμως δεν κάναμε αναφορά στο ενδεχόμενο στην υπόθεση να εμπλέκονται κι άλλες υπηρεσίες (για παράδειγμα για τη επιχείρηση στο Ιράν έχει κατηγορηθεί η ισραηλινή Mossad, ενώ άλλοι εμπλέκουν τη βρετανική MI-6 ή ακόμα και τη γερμανική BND… ο συνδυασμός και τα σενάρια θα μπορούσαν αν είναι ατελείωτα). Το ζητούμενο είναι να γίνει κατανοητό, ότι σε τέτοιες υποθέσεις ακόμα κι όταν θεωρείς ότι έχει λύσει τον γρίφο, θα πρεπει να συνεχίσεις να διατηρείς αμφιβολίες.

Βέβαια, όπως παρατήρησε και καλός μας φίλος που μας έστειλε τον σχολιασμό του για την υπόθεση «εμείς αναγνωρίζουμε μόνο τον Σον Κόνερι στο κυνήγι του ‘Κόκκινου Οκτώβρη’»!!!

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...