Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Επίσημο αίτημα στον ΟΑΣΕ για απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου από τον αλβανικό ζυγό



O Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 (ΕΣΒΗ) συμμετείχε ξανά στην ετήσια Συνδιάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ),
η οποία πραγματοποιείται στην Βαρσοβία από τις 19 Σεπτεμβρίου, εκπροσωπώντας διεθνώς τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
Σε συνεδρία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΑΣΕ για τις Εθνικές Μειονότητες, ο εκπρόσωπος του ΕΣΒΗ 1914 κ. Νικόλαος Κολίλας, με καταγωγή από τη Χιμάρα, ζήτησε αεφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας και απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου από τον αλβανικό ζυγό με την μορφή αυτονομίας.
Αναλυτικά:
 «Ευχαριστώ κύριε συντονιστή. Αξιότιμοι εκπρόσωποι, το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας, η οποία διαβιεί στην περιοχή με την ιστορική ονομασία Βόρειος Ήπειρος, είναι αυτό της ιδιοκτησίας.
Τα Δικαστήρια και άλλοι αλβανικοί κρατικοί φορείς, ευνοούν τους πλαστογράφους που εμφανίζονται ως πρώην ιδιοκτήτες και ωφελούνται τεράστιες εκτάσεις που κανονικά ανήκουν σε Έλληνες μειονοτικούς.
Για παράδειγμα στον Δήμο Φοινίκης που έχει αμιγή ελληνικό πληθυσμό, η Κρατική Υπηρεσία Επιστροφής Περιουσιών αναγνώρισε περισσότερα από είκοσι χιλιάδες στρέμματα σε αλλοεθνείς που δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η Χιμάρα, απ' όπου κατάγομαι, όπου η αλβανική πολιτεία αρνείται να αναγνωρίσει στους κατοίκους της το στάτους και τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Με πρόσχημα την τουριστική ανάπτυξη αυτής της παραθαλάσσιας περιοχής, η κυβέρνηση του Έντι Ράμα καταστρώνει τα τελευταία χρόνια σχέδιο εθνοκάθαρσης των Ελλήνων και εκδίωξης μας από τις πατρογονικές εστίες μας.
Το σχέδιο έχει ως πρώτο στάδιο να χαρακτηριστεί όλη η γη της Χιμάρας σε τουριστική, να αποσπαστεί από τους Έλληνες φυσικούς ιδιοκτήτες της, να αποδοθούν εκτάσεις, ακόμα και με πλαστογραφίες τίτλων, σε φιλοκυβερνητικούς "επιχειρηματίες" και σε τελική φάση, να εγκατασταθούν εκεί πληθυσμοί από άλλες περιοχές της Αλβανίας για να εξαφανιστεί το ελληνικό στοιχείο!
Το αποκορύφωμα της τρομοκρατίας σε όσους θέλουν να υπερασπιστούν τη γη τους ή ακόμα και τα σπίτια τους από την λεγόμενη "τουριστική ανάπτυξη", ήταν η βίαιη επίθεση που δέχτηκαν νόμιμοι ιδιοκτήτες μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Χιμάρας στις 30 Ιουνίου 2016 από ανθρώπους των αποκαλούμενων "επενδυτών".
Ζητούμε να εφαρμοστεί το Πρωτόκολλο της Κερκύρας που υπέγραψε η Αλβανία το 1914 με το καθεστώς αυτονομίας καθώς και η Σύμβαση - Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις εθνικές μειονότητες ώστε να προστατευτούν αποτελεσματικά οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου».
Δείτε στο βίντεο την παρέμβαση του εκπροσώπου του ΕΣΒΗ 1914, Νικόλαου Κολίλα από το 1:15:49.
Η απάντησης της Αλβανίας βρίσκεται στο 2:49:20 και φυσικά αναφέρει πως η Αλβανία σέβεται τις μειονότητες, αποσιωπώντας όλα τα εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων.


 
http://www.el.gr/index.php/top-news/117-top-news/23322-binteo-epishmo-aithma-ston-oase-gia-apeleytherwsh-ths-boreioy-hpeiroy-apo-ton-albaniko-zygo

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...