Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

Τρισεκατομμύρια στα πόδια της Κύπρου: Προκαλούν ίλιγγο οι εκτιμήσεις – Είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι η Τουρκία δεν θα επιτεθεί

Αυτές τις ημέρες, η Κύπρος ζει ιστορικές στιγμές. Το γεωτρύπανο “West Capella” των εταιρειών Εni-Total άρχισε ήδη την πρώτη Κυπριακή γεώτρηση... “Ονησιφόρος” μέσα στο block 11, έξη σχεδόν χρόνια μετά την γεώτρηση “Αφροδίτη” στο block 12 της Κυπριακής ΑΟΖ που οδήγησε στην ανακάλυψη του πρώτου κοιτάσματος φυσικού αερίου της μεγαλονήσου.

Οι Γάλλοι έχουν στείλει δυνάμεις στην περιοχή και αύριο καταφθάνει εσπευσμένα στη Μεγαλόνησο η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, προκειμένου να στηρίξει αμέριστα την Κύπρο απέναντι στις ορέξεις του Ερντογάν.

Ο στόχος κοιτάσματος “τύπου Ζορ” “Ονησιφόρος” βρίσκεται 40 χιλιόμετρα απόσταση από το κοίτασμα “Ζορ” και μόλις 6 χιλιόμετρα από τα όρια με το block 10 των εταιρειών ExxonMobil-Qatar Petroleum.

Όπως αναφέρουν και στο άρθρο τους οι Δρ. Ηλία Κονοφάγου (Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών) & Τερέζας Φωκιανού (Πρόεδρος & Δ.Σ. FLOW S.A.), αναλύοντας τις χαρτογραφήσεις στόχων κοιτασμάτων (Εικ.1, με κίτρινο χρώμα οι στόχοι ασβεστολίθων “τύπου Ζορ” & με πορτοκαλί χρώμα οι στόχοι ψαμμιτών “τύπου Λεβιάθαν”) που παρουσίασαν πριν μόλις μερικούς μήνες οι γεωφυσικές Εταιρείες PGS και Spectrum στο Λονδίνο, διαπιστώσαμε ότι από επιστημονική άποψη η Total επέλεξε να διατρήσει τη δομή “Ονισηφόρος” διότι βαθύτερα και περιμετρικά περιβάλλεται εξ’ ολοκλήρου από μητρικά πετρώματα (πετρώματα που δημιούργησαν φυσικό αέριο) της καινοζωϊκής εποχής.

Είναι φανερό ότι εάν ανακαλυφθεί φυσικό αέριο στον “Ονησιφόρο” θα αναβαθμίσει πολλαπλά τις προοπτικές ολόκληρης της ΑΟΖ της Κύπρου καθώς και την αξία των παραπλήσιων 3 στόχων του block 10. Επί πλέον η γεωγραφική γειτνίαση τυχόν ομαδικών ανακαλύψεων στα blocks 10 & 11 θα διευκολύνει συνεκμεταλλεύσεις εγκαταστάσεων παραγωγής φυσικού αερίου οδηγώντας ταυτόχρονα στην ελαχιστοποίηση του κόστους αξιοποίησης των κοιτασμάτων.

Υπολογίσαμε τις αναμενόμενες ελάχιστες, μέσες και μέγιστες ποσότητες πόρων αερίων υδρογονανθράκων που θα μπορούσαν να προκύψουν από τα κοιτάσματα των blocks 10 &11.


Στην περίπτωση που η Κύπρος σταθεί τυχερή και υπάρξουν τελικά επαναλαμβανόμενες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στους παραπάνω 6 στόχους πιθανών κοιτασμάτων της Κύπρου, οι οποίες συνοδεύονται με αντίστοιχη πληρότητα των δομών σε υδρογονάνθρακες, παρόμοιες με αυτήν του κοιτάσματος “Zor”, η συνολική ποσότητα φυσικού αερίου που θα μπορούσε να προκύψει σε μία ελάχιστη 68 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf), μία μέση 116 Tcf και μία μέγιστη 180 Tcf., (με δεδομένες τις πρόσφατες συμφωνηθήσες συμβατικές τιμές πώλησης φυσικού αερίου από την ΕΝΙ στην Αίγυπτο, μεταξύ $ 4-6/ mbtu), η τοπική ακαθάριστη αξία της συνολικής αναμενόμενης ποσότητας φυσικού αερίου που θα μπορούσε να προκύψει στα blocks 10 & 11, κυμαίνεται μεταξύ μιας ελάχιστης 272 Δισεκατομμυρίων και $1,06 Τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όσον αφορά τον πιθανό πλούτο που θα μπορούσε να περιέχουν το block 6, το οποίο παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία Total-Eni, η χαρτογράφηση των PGS & Spectrum δείχνει παρουσία δύο υπεργιγάντιων στόχων κοιτασμάτων, έναν “τύπου Λεβιάθαν” διπλάσιο σε μέγεθος από το Λεβιάθαν και έναν δεύτερο στόχο “τύπου Ζορ” πενταπλάσιο σε μέγεθος από το “Zoρ”.

Σε περίπτωση ανακάλυψης φυσικού αερίου στους στόχους αυτούς, η αναμενόμενη ελάχιστη, μέση και μέγιστη συνολική ποσότητα πόρων αερίων υδρογονανθράκων των στόχων κοιτασμάτων που βρίσκονται στο block 6 αλλά και μέρους αυτών που βρίσκονται μέσα στο block 7 (Εικ.2) υπολογιζόμενες με ελάχιστες 75 Tcf, μέσες 130 Tcf, και μέγιστες 185 Tcf. Θα μπορούσαν να δώσουν τοπική ακαθάριστη αξία των αναμενομένων ποσοτήτων μεταξύ 300 και $1,09 Τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό ότι η Τουρκία δεν διεκδικεί τυχαία -με παράνομο μάλιστα τρόπο- τον πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ευτυχώς όμως ο αναμενόμενος πιθανός Κυπριακός πλούτος υδρογονανθράκων φαίνεται να είναι πολύ μεγάλος (μη λαμβανομένων υπ’ όψη των βαθύτερων ποσοτήτων στόχων αργού πετρελαίου στην περιοχή) πράγμα που έχει δελεάσει σε υψηλό βαθμό τις Διεθνής Εταιρείες Πετρελαίων (IOC’s).


Πιστεύουμε, ότι αν στο τέλος του 2018 η Κοινοπραξία Τotal-Eni τοποθετήσει γεώτρηση στο block 6, -πιθανότατα στο κέντρο της δομής τύπου ψαμμίτη- όπως αυτό φαίνεται στην Εικ.2. , η Τουρκία μάλλον θα επιδιώξει μέσα στο 2018 να τοποθετήσει και εκείνη ταυτόχρονα γεωτρύπανο (εάν βεβαίως καταφέρει να αποκτήσει κάποιο πλωτό γεωτρύπανο) σε γεωγραφική θέση που βρίσκεται μέσα στην ίδια δομή “τύπου Λεβιάθαν”, επί της οποίας το 1/5 της έκτασης της θεωρεί ότι δικαιωματικά της ανήκει.

Θεωρούμε ότι όταν έρθει αυτή η ώρα της διάτρησης της δομής αυτής από την κοινοπραξία Eni-Total το γεγονός θα αποτελέσει την πιο κρίσιμη στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία. Καταλήγοντας να προσθέσουμε ότι εάν η γεώτρηση “Ονησιφόρος” οδηγήσει τελικά σε θετικά αποτελέσματα υπάρχει πιθανότητα η Κύπρος να αποτελέσει μεσοπρόθεσμα ένα μεγάλο κέντρο υγροποίησης φυσικού αερίου προς εξαγωγή καθώς και κέντρο εξαγωγής φυσικού αερίου μέσω αγωγών.


8 σχόλια:

 1. ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ17 Ιουλίου 2017 - 12:10 μ.μ.

  Εγώ πάντως με λύπη βλέπω την Ρωσία να δίνει τους S-400 στην Τουρκία...

  Και ας μην μου απαντήσει κανείς ότι ο "γάτος" Πούτιν ξέρει τι κάνει, ότι κοιτάζει το συμφέρον της χώρας του κλπ κλπ...

  Ας μην μου απαντήσει επίσης κανείς ότι "τι να κάνει ο Πούτιν, αφού ήθελε να μας βοηθήσει και αρνηθήκαμε" κλπ κλπ...

  Διότι θα του απαντήσω ότι επιτέλους ΔΕΝ μπορούν να θυσιάζονται ΟΛΑ στον βωμό της γεωπολιτικής και της οικονομίας !!

  Η Ορθόδοξη Ρωσία είναι ( ή ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ πως θέλει να είναι ) ο προστάτης της Ορθοδοξίας σε αυτό τον κόσμο.

  Αυτό περιμένουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί του κόσμου από την Ρωσία, σε έναν κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο εχθρικός προς την Πίστη μας.

  Αυτή η αποστολή υπερβαίνει τους όποιους γεωπολιτικούς και οικονομικούς υπολογισμούς.

  Με απλά λόγια : η Ορθόδοξη υπερδύναμη ΔΕΝ είναι δυνατόν να παραχωρεί το πιο σύγχρονο οπλικό της σύστημα στον Τούρκο που βεβηλώνει την Αγιασοφιά και θα στρέψει αυτό το όπλο εναντίον μιας Ορθόδοξης χώρας σαν την Ελλάδα !

  Και μην μου πείτε πάλι ότι εμείς οι νεοέλληνες δεν είμαστε "πραγματικοί " Ορθόδοξοι κλπ κλπ, διότι και πάλι θα σας απαντήσω ότι έστω και το 10% των νεοελλήνων να ήταν Ορθόδοξοι, η Ορθόδοξη υπερδύναμη ΔΕΝ θα έπρεπε να βοηθάει τόσο εξόφθαλαμα τον Τούρκο !!

  Και - σε κάθε περίπτωση - η Ελλάδα μπορεί σήμερα να είναι δυτικόδουλη, αλλά τουλάχιστον ΔΕΝ κατέρριψε ποτέ ρωσικό μαχητικό, ΟΎΤΕ δολοφόνησε εν ψυχρώ Ρώσους πιλότους !!

  Έρχομαι λοιπόν να πιστέψω ότι ΔΕΝ είναι ο Πούτιν ο προφητευμένος Ρώσος ηγέτης που θα διαλύσει την Τουρκία.

  Εκτός αν έρθουν τα πάνω-κάτω.

  Πάντως η μέχρι τώρα διαγωγή του Πούτιν σε αυτό το ζήτημα είναι λίαν αμφιλεγόμενη και απογοητευτική.

  Ζητώ συγνώμη αν στενοχωρώ τους φίλους του Πούτιν - είμαι κι εγώ ένας εξ'αυτών - αλλά κάποια πράγματα ξεπερνούν τα όρια.

  ΥΓ - Μεταξύ σοβαρού και αστείου : μήπως το "ξανθό γένος" των προφητειών είναι ο...ξανθός Ντόναλντ Τραμπ ;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. αγαπητοί αναγνώστες κ.λπ., νομίζω ότι γενικώς είστε όλοι αναξιόπιστοι. Ποτέ σας δεν κοιτάτε και την άλλη μεριά για να είστε αντικειμενικοί, γι' αυτό είστε τοπικιστές κ.λπ. Ξέρουμε τις ελληνικές θέσεις. Οι άλλοι για να αντιδρούν, τι επιχειρήματα έχουν? Μήπως έχουν δίκιο? Αν κάποιος είναι ταπεινός, θα είναι και αντικειμενικός. Τα ΜΜΕ και το σχολείο, προσπαθεί να κάνει τους ανθρώπους με πάθη, όπως π.χ. περήφανους, για να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμοι. Σκεφτείτε μια φορά ότι είστε στη λάθος πλευρά και όχι στη σωστή. Σκεφτείτε ότι με τόσα λάθη που κάνατε στο παρελθόν, καλό είναι να μην έχετε άποψη με επιμονή σε όλα. Εάν είστε τόσο σίγουροι για το συγκεκριμένο θέμα, σα σωστοί που είστε θα ξέρετε και τι άποψη έχουν οι Τούρκοι, αλλιώς είστε μονόπλευροι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ17 Ιουλίου 2017 - 10:03 μ.μ.

   Ευχαριστούμε για το μάθημα "αντικειμενικότητας" κύριε Τούρκε πράκτορα, αλλά δεν θα πάρουμε !

   Είναι πάντως προς τιμήν του "Εκτάκτου Παραρτήματος" ότι το παρακολουθούν και εγκάθετοι της τουρκικής πρεσβείας...

   Φαίνεται ότι κάνεις καλή δουλειά Γιώργο !

   Διαγραφή
  2. αγαπητέ, έχεις κάθε δικαίωμα να λες ό,τι θες. Βλέπω και συμπεράσματα βγάζεις. Απάντησέ μου τυπικέ έλληνα της σημερινής εποχής, γιατί εγώ μπορεί να κάνω λάθος. Είναι σωστό σε διεθνή ύδατα να προκηρύσσει οικόπεδα ένα κράτος? Λάθος είναι. Και γιατί δε φορολογούνται τα κοιτάσματα από τα κέρδη, έστω ότι είναι ελληνικά. Καταλάβατε τώρα περήφανοι τοπικιστές έλληνες γιατί τα κάνετε χειρότερα? Δεν έχετε επιχειρήματα, κι όταν κάποιος σας λέει το σωστό, αντί να ταπεινωθείτε, κλωτσάτε. Λοιπόν εσείς δίνετε το δικαίωμα. (έλληνας είμαι, από έλληνες).

   Διαγραφή
  3. επίσης τη δουλειά την κρίνουν οι αναγνώστες γενικώς. Και σε πολλά θέματα γίνονται λάθη. Ευτυχώς όχι πνευματικά. Κατάλαβες? Θες περήφανη ή ταπεινή ανάλυση? Μάλλον τίποτα. Κάτσε δες ειδήσεις να σου πουν ότι έχουμε δίκιο εμείς τα θύματα οι έλληνες.

   Διαγραφή
 3. Αγαπητέ αδελφέ Ελληνορθόδοξε, συμμερίζομαι πλήρως την απογοήτευση σου(και εγώ θα ήθελα να μην γινόταν αυτή η πώληση και εγώ θα ήθελα να έρθει το ποθούμενο τωρα και αμέσως), ΌΜΩΣ, όταν κοιτάξεις τα στοιχεία μέσα από το φακό της πίστης αντί της λογικής θα ανακαλύψεις όπως και εγώ ότι υπάρχει ένα βασικό λάθος στην σκέψη μας.

  Λαμβάνουμε ως δεδομένο ότι η σωτηρία (επαλήθευση τω προφητειών) είναι έξω από την πόρτα, ότι ο σωτήριος ηγέτης είναι ο Πούτιν. Ναι λογικά η ώρα είναι κοντά, το κοντά όμως μπορεί να είναι 10 ημέρες ή και 10 ή και 20 χρόνια. Ναι η σωτηρία θα έρθει από τη ρωσία, αλλά δεν σημαίνει σώνει και καλά τη ρωσία του Πούτιν, μπορεί να είναι αυτός, μπορεί πολύ σύντομα τα πάνω να έρθουν κάτω ή να συμβεί κάτι άλλο. Αυτά είναι μεταβλητά από δευτερόλεπτο σε δευτερόλεπτο, το μόνο βέβαιο είναι ότι όσα ο Κύριος αποκάλυψε μέσω των Αγίων Του θα γίνουν. Τα υπόλοιπα, πρόσωπα και χρόνους είναι εμείς που τα βάλαμε μόνοι μας και τούτο απλά διότι τα διεθνή γεγονότα τείνουν να καταδείξουν ότι είμαστε κοντά. Το κοντά όπως το ερμηνεύουμε εμείς έχει τεράστια διαφορά με το κοντά του Θεού - εμάς το κοντά μας συσχετίζεται με το μέγεθος της επιθυμίας μας, του Κυρίου έχει σχέση μόνο με τη μετάνοια μας και το καλό της ψυχής μας.

  Συνεπώς από τη στιγμή που πιστεύουμε στον αποκαλυπτικό λόγο του Κυρίου, πρέπει να ξεπερνούμε τη στιγμιαία αδυναμία και απογοήτευση (επειδή φαίνεται να μην γίνονται αυτά που θεωρούμε εμείς λογικά στο χρόνο που εμείς θεωρούμε κατάλληλο)και να είμαστε βέβαιοι ότι, ότι και αν συμβεί είναι μέσα στο σχέδιο του Κυρίου και ότι και αυτό θα βοηθήσει θετικά στην πραγματοποίηση του σχεδίου Του, έστω και αν εμείς τώρα με το δικό μας μυαλό το ερμηνεύουμε ως αρνητική εξέλιξη.

  Αυτά που η λογική μας ερμηνεύει ως αρνητικά αντί να μας απογοητεύει θα πρέπει να μας ωθεί ακόμα πιο κοντά προς τον Κύριο, σε περισσότερη προσευχή και μετάνοια. Το ξέρω ότι αυτά είναι δύσκολα, αλλά είναι η πραγματικότητα.

  Λίγο πριν ρίξουν το αεροπλάνο οι σχέσεις τους ήταν καλές, μπορούσες να φανταστείς ότι θα έκαναν κάτι τέτοιο; Μετά το γεγονός εκείνο μπορούσες να φανταστείς ότι θα διόρθωναν τις σχέσεις τους; Μπορούσες να φανταστείς ότι ακόμα και αν τις διόρθωναν θα τους πωλούσαν το οπλικό σύστημα; Η απάντηση είναι ΟΧΙ σε όλα. Μπορείς να φανταστείς ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά μέχρι την ολοκλήρωση και παράδοση του συστήματος; ΟΧΙ. Μπορείς να φανταστείς κάτι να πηγαίνει στραβά μετά την ολοκλήρωση της πράξης; ΟΧΙ. Ούτε και τα προηγούμενα μπορούσες να φανταστείς και όμως έγιναν, έτσι και τώρα έστω και αν δεν μπορούμε να φανταστούμε, πολλά μπορούν να συμβούν.

  Πολλές και ταχύτατες οι ανατροπές των γεγονότων, οπότε τίποτα δεν μπορεί να είναι δεδομένο ούτε υπάρχει ασφάλεια στην όποια ερμηνεία συγκεκριμένων γεγονότων. Το μόνο αμετάβλητο και σίγουρο είναι η αλήθεια του Λόγου του Κυρίου.
  Υπομονή λοιπόν και θάρρος, όλα θα γίνουν όπως αποκάλυψε ο Κύριος, όταν θα είναι η ορθή κατά τον Κύριο ώρα. Η ενασχόληση με την ερμηνεία των διάφορων στο μεταξύ γεγονότων δεν έχει κανένα νόημα απλά απογοητεύει και αποπροσανατολίζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ19 Ιουλίου 2017 - 2:13 π.μ.

   Συμφωνώ με όλα όσα γράφεις αδελφέ.

   Το σχόλιό μου δεν είχε σκοπό να προκαλέσει δυσπιστία προς τις προρρήσεις των Αγίων μας.

   Είναι απολύτως βέβαιον ότι οι προρρήσεις τους θα επαληθευτούν.

   Απλώς εξέφρασα την απογοήτευσή μου για συγκεκριμένες κινήσεις του Πούτιν, καθώς όλοι οι Ελληνορθόδοξοι Πατριώτες έχουμε εναποθέσει πολλές ελπίδες στο πρόσωπό του.

   Πολλές φορές εμείς οι Έλληνες - με την γνωστή υπερβολή που μας χαρακτηρίζει - τείνουμε να θεοποιούμε διάφορα πρόσωπα και να περιμένουμε "σωτήρες" εκεί που δεν υπάρχουν.

   Κατέθεσα λοιπόν την ένστασή μου για το συγκεκριμένο πρόσωπο και ΟΧΙ για τις προρρήσεις των Αγίων μας στις οποίες πιστεύω ακράδαντα !

   Μπορεί ο Πούτιν να φέρει το Ποθούμενο, αλλά μπορεί και όχι.

   Μόνον ο Θεός το γνωρίζει αυτό.

   Καλό θα είναι και ο δικός μας χώρος να κρατήσει μια πιο νηφάλια στάση και να σταματήσουμε την ..."πουτινολατρεία", διότι μπορεί να εκτεθούμε ανεπανόρθωτα...

   Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει με το θέλημα του Θεού.

   Διαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...