Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Παραιτήθηκε επειδή δεν μπόρεσε να «στριμώξει» τον Άσαντ

Είχατε καιρό ν΄ακούσετε για την 70χρονη πλέον, κα Carla Del Ponte; Eκείνη την ξυνή φάτσα με τις υστερόβουλες απόψεις;
Μη με ρωτήσετε τώρα πια είναι η κυρία. Οι παλιότεροι θα πρέπει την θυμούνται όταν έδινε την υπέρ πάντων μάχη εναντίον του Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς. Ήταν τότε για μια ακόμη φορά όργανο, όλων εκείνων που πρωτοστατούσαν στην διάλυση της αλήστου μνήμης Γιουγκοσλαβίας.
Τώρα την είχαν βάλει να πρωτοστατήσει στο παιχνίδι για την καταδίκη ως «εγκληματία πολέμου» του προέδρου της Συρίας Άσαντ και επί πέντε χρόνια συντόνιζε τις προσπάθειες της επιτροπής.
Η είδηση; Η διορισμένη ως εισαγγελέας στο ερευνητικό σώμα του ΟΗΕ, για την καταδίκη για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Συρία, Κάρλα ντελ Πόντε, υπέβαλε την παραίτησή της.
Ο λόγος; Για να εκφράσει έτσι την δυσαρέσκειά της για εκείνο που περιέγραψε ως « έλλειψη πολιτικής βούλησης να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους και να παραπεμφθούν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου στη Συρία». Και δήλωσε στην ελβετική εφημερίδα Blick : «Παραιτούμαι! Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν επιθυμούν την Δικαιοσύνη».
Η παραίτηση της ντελ Πόντε, έρχεται επειδή τόσο η ίδια όσο και η επιτροπή που είχε τεθεί επικεφαλής, δεν κατόρθωσαν να αντιπαρατεθούν στα ρωσικά επιχειρήματα ώστε να στριμώξει τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ –όπως επιθυμούσαν οι αμερικάνοι εντολείς της- και να του αποδοθούν εγκλήματα πολέμου. Λες και εκείνος ήταν που ξεκίνησε το αιματοκύλισμα στη Συρία.
Παραδέχτηκε πάντως στις δηλώσεις της πως οι υποστηριζόμενοι από τη Δύση αντικαθεστωτικοί αντάρτες «είναι επί το πλείστον εξτρεμιστές που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Αλλά και η συριακή κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα και έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Στις δηλώσεις της η ντελ Πόντε υποστήριξε πως «στη Συρία έγιναν εγκλήματα που δεν είχαν σημειωθεί ούτε στη Ρουάντα ούτε στην πρώην Γιουγκοσλαβία» όπου συμμετείχε ως εντεταλμένη σε αντίστοιχες διερευνητικές επιτροπές.
Είναι προφανές πως η κυρία που τόσο ενδιαφερόταν να παραπέμψει τους υπεύθυνους για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» δεν έβλεπε από την αρχή τα εγκλήματα των αντικαθεστωτικών ανταρτών τους οποίους θεωρούσε «καλά παιδιά» παρά τους βιασμούς, τις πυρπολήσεις χωριών και τα βασανιστήρια στους στρατιώτες που συλλάμβαναν. Η ανησυχία της είχε ενταθεί ιδιαίτερα όταν άρχισαν οι κυβερνητικές δυνάμεις να παίρνουν το επάνω χέρι.
Πάντως, μετά την παραίτησή της, στην ερευνητική επιτροπή, παραμένουν –ακόμη- δύο μέλη.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...