Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Συρία: Ανενόχλητοι και πάνοπλοι έφυγαν οι τζιχαντιστές από τη Ράκα με την βοήθεια των Αμερικανών


Ο διεθνής συνασπισμός που στηρίζεται από τις ΗΠΑ επέτρεψε σε 250 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να αποσυρθούν από τη Ράκα πριν την κατάληψή της, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου, ο κουρδοαραβικός συνασπισμός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που στηρίζεται από τις ΗΠΑ επέτρεψε σε περίπου 250 τζιχαντιστές του ισλαμικού Κράτους και σε 3.500 μέλη των οικογενειών τους να φύγουν από τη Ράκα, τις παραμονές της κατάληψης της πόλης, όπως αποκαλύπτει το BBC.

Την περασμένη Πέμπτη, η Μόνιμη Αποστολή της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε ότι έστειλε επιστολές με τις οποίες υποστήριζε ότι ο συνασπισμός διασφάλισε την απόσυρση των μαχητών του ΙΚ από τη Ράκα και το Ντέιρ αλ Ζορ.

Σύμφωνα με το BBC οι SDF προσέλαβαν οδηγούς για να οδηγήσουν τα οχήματα που θα μετέφεραν "εκατοντάδες οικογένειες" εκτοπισμένων από τις μάχες σε έναν καταυλισμό. Μεταξύ των οδηγών ήταν και ο Άμπου Φάουζι ο οποίος μίλησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι οδηγοί μετέφεραν περίπου 4.000 ανθρώπους έξω από τη Ράκα, με μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περίπου 50 φορτηγά, 13 λεωφορεία και περισσότερα από 100 άλλα οχήματα του ίδιου του ΙΚ. Οι τζιχαντιστές, μεταξύ των οποίων και ξένοι μισθοφόροι από το Αζερμπαϊτζάν, την Κίνα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία, την Τυνησία, την Τουρκία και την Υεμένη, πήραν από την πόλη ό,τι μπορούσαν να μεταφέρουν, κυρίως όπλα και πυρομαχικά.

Η συμφωνία με την οποία επετράπη στους μαχητές του ΙΚ να αποσυρθούν από την πόλη επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση ντόπιων αξιωματούχων. Εκείνη την περίοδο οι εκπρόσωποι του διεθνούς συνασπισμού και των SDF δεν είχαν παραδεχτεί ότι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Τον Οκτώβριο, ο διεθνής συνασπισμός ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε τη Ράκα από τους τζιχαντιστές. Αμέσως μετά, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε, επικαλούμενο επίσημη κυβερνητική πηγή, ότι η Δαμασκός θα εξακολουθήσει να θεωρεί τη Ράκα κατεχόμενη πόλη, μέχρι να τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο του συριακού στρατού.

Το συμπέρασμα για άλλη μια φορά είναι ότι πίσω από το ISIS, από την δημιουργία του, την καθοδήγησή του βρίσκονται οι ΗΠΑ.

Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...