Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Που βρίσκεται η κάρα του Αποστόλου Ματθαίου; Τι ισχύει για το θάνατο του;

Ο Απόστολος Ματθαίος ανήκει τους δώδεκα Αποστόλους του Ιησού και είναι ένας από τους τέσσερις Ευαγγελιστές.


Επίσης, είναι ο συγγραφέας του πρώτου Ευαγγελίου. Όσον αφορά το θάνατο του οι πηγές διαφωνούν. Βάσει των διηγήσεων που προέρχονται από την απόκρυφη παράδοση, ο Απόστολος Ματθαίος μάλλον κάηκε πάνω στην πυρά. Αυτές οι διηγήσεις έχουν περάσει και στο Συναξάρι που έγραψε ο Νικηφόρος Κάλλιστος Ξανθόπουλος, λόγιος κληρικός του 14ου αιώνα. Χαρακτηριστικό είναι το δίστιχο στο Μηναίο και στο Συναξάρι : «Σώζεις Ιησού και τελώνας· σοι χάρις. Ούτω βοά Ματθαίος εκ πυρός μέσου».

Ωστόσο δεν αναφέρεται από κανέναν ιστορικό ότι ο Ματθαίος μαρτύρησε πάνω στην πυρά. Αντίθετα ο Άγιος Συμεών ο Μεταφραστής γράφει στο Μηνολόγιο ότι τελείωσε την ζωή του, εν ειρήνη στην Ιεράπολη της Συρίας.



Τμήμα του κρανίου του Αποστόλου Ματθαίου βρίσκεται στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και φυλάσσεται στη δεύτερη έδρα του, στο Κάιρο. Το κομμάτι αυτό είναι ένα από τα πολλά που υπάρχουν διασκορπισμένα στον κόσμο. Το λείψανο έφτασε στην Αίγυπτο περίπου πριν από 500 χρόνια ως δώρο από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Το σώμα του πιστεύεται ότι βρίσκεται στην Ιταλία.

Το λείψανο τέθηκε σε προσκύνηση στις 16-11-2014, σε κατανυκτική τελετή, στον επιβλητικό ναό της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, τον Άγιο Κωνσταντίνο στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον ποταμό Νείλο.

Στην τελετή προσήλθαν οι Αιγυπτιώτες πάροικοι να πάρουν τη χάρη του Αγίου και την ευλογία από το άγιο λάδι που έκαιγε καθ’ όλη τη διάρκεια της ακολουθίας μπροστά από την Τιμία Κάρα του.





Επιμέλεια κειμένου: Χώρα Του Αχωρήτου

https://simeiakairwn.wordpress.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...