Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

H πιο δημοφιλής συνταγή μαγειρικής για το 2017

Και όμως αυτή είναι η πιο δημοφιλής συνταγή σε αναζήτηση στον κόσμο!


Η μεγαλύτερη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης, κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς ανάμεσα στα διάφορα αποτελέσματα που δημοσιεύει σχετικά με τις παγκόσμιες αναζητήσεις, δημοσίευσε και την συνταγή την οποία "έψαξαν" περισσότερο οι χρήστες ανά τον κόσμο.

Aνάμεσα σε γλυκές και αλμυρές συνταγές που... κονταροχτυπήθηκαν για την κορυφή η συνταγή που τελικά πήρε την πρωτιά από τους διαδικτυακούς χρήστες ήταν το «μοσχάρι Στρογγανόφ».

Συνταγή

Μοσχάρι Στρογγανόφ… ένα αυθεντικό ρώσικο πιάτο, εξαιρετικά δημοφιλές, με επιβλητικό όνομα και ενδιαφέρουσα ιστορία.
Ο κόμης Πάβελ Στρογγανόφ ήταν μια διασημότητα της εποχής του, αξιωματούχος της αυλής του τσάρου Αλέξανδρου του ΙΙΙ, μέλος της αυτοκρατορικής ακαδημίας τεχνών και γνωστός σε όλο τον κόσμο για τις πολύ gourmet επιλογές του.
Ο σεφ της οικογένειας Στρογγανόφ είχε συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό μαγειρικής το 1891, με ένα εντυπωσιακό πιάτο που συνδύαζε μοσχάρι, μανιτάρια και sour cream. Του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο και εκείνος ονόμασε το πιάτο προς τιμή του εργοδότη του.
Σύμφωνα με μια άλλη ιστορία πάντως, το συγκεκριμένο πιάτο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τον κόμη, μιας που είχε χάσει όλα του τα δόντια και δεν μπορούσε να μασήσει μια περιποιημένη μπριζόλα!
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του συγκεκριμένου πιάτου, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο υγιεινές. Εδώ θα βρείτε μια εύκολη και ελαφριά εκδοχή του αγαπημένου πιάτου… Άλλωστε τα επώνυμα και gourmet φαγητά δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκα!Μοσχάρι Στρογγανόφ

Υλικά για 4 μερίδες
800 γραμμ. μοσχάρι (χρησιμοποίησα νουά)
2+2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γραμμ. μανιτάρια σε φέτες (χρησιμοποίησα champignon σε κονσέρβα)
1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
3 κουταλιές μουστάρδα
500 γραμμ. ζωμό από κοτόπουλο
αλάτι, πιπέρι
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
200 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό ανακατεμένο με 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε sour cream, αλλά στην περίπτωση που δεν έχετε αντικαταστήστε την με τον τρόπο που σας προτείνω)
400 γραμμ. λαζάνια βρασμένα (πολύ καλή επιλογή αποτελούν και οι παπαρδέλες, μιας που απορροφούν ευκολότερα τη σάλτσα λόγω του φάρδους τους).

Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, διαστάσεων περίπου 2×1 εκ.
Ζεσταίνουμε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σοτάρουμε ομοιόμορφα τα κομμάτια του κρέατος, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε πιάτο σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο.
Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε τις άλλες 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα μανιτάρια για 10′ περίπου. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε λίγη ώρα να μαγειρευτεί, ούτως ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε επίσης το ζωμό και τη μουστάρδα. Ξαναβάζουμε τα κομμάτια του κρέατος στην κατσαρόλα, την σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου. Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο βρασμός αλατοπιπερώνουμε το φαγητό σύμφωνα με τη γεύση μας.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το γιαούρτι με την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε το κρέας αμέσως, μαζί με τα ζυμαρικά, πασπαλισμένο με μαϊντανό.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...