Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Παγκόσμια ανησυχία: Kήρυξε εμπορικό πόλεμο στην Κίνα ο Τραμπ – Απέπλευσαν ισχυρές ναυτικές δυνάμεις λόγω εμπλοκής ΗΠΑ σε Ταϊβάν

Εμπορικό πόλεμο στην Κίνα ξεκίνησε ο Ν.Τραμπ με χτύπημα αξίας 60 δισ δολ, με το Πεκίνο να απαντά με την ισχύ των όπλων. Σε πολύ οριακό σημείο ευρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ με το Πεκίνο να ετοιμάζει χτύπημα στην Ταιβάν λόγω πληροφοριών ότι ετοιμάζεται σχέδιο ανεξαρτησίας της νήσου με αμερικανική προτροπή.

Ο Κινεζικός Στόλος και μοίρες με τα ρωσικά μαχητικά Su-35S αλλά και αεροσκάφη 5ης γενιάς J-20 τέθηκαν σε ετοιμότητα.

Επίσημο έγγραφο που προβλέπει την επιβολή δασμών σε σειρά εισαγόμενων προϊόντων που παράγονται στην Κίνα υπέγραψε σήμερα στις 18:30 ώρα Ελλάδας ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εντείνοντας τους φόβους για το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου.

Την είδηση γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην πάταξη της κλοπής αμερικανικής τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας για την οποία η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί το Πεκίνο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την απόφαση για την επιβολή δασμών σε τιμολόγια που ανέρχονται σε πολλά δισ. δολάρια από προϊόντα της κινεζικής βιομηχανίας, τα οποία έχουν κατακλύσει την αμερικανική αγορά.

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι να μειώσει αισθητά τις απώλειες της αμερικανικής βιομηχανίας από την αθρόα εισροή κινεζικών προϊόντων.

Η Κίνα από την πλευρά της δήλωσε μέσω του εκπροσώπου της κυβέρνησης, ότι θα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα στις ΗΠΑ, προκειμένου να υπερασπίσει τα εμπορικά και επιχειρηματικά της συμφέροντα.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ δήλωσε την Τετάρτη ότι θα στοχοθετήσουν τον τομέα της τεχνολογίας της Κίνας, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει ταυτόχρονα την επιβολή περιορισμών στις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ. Και άλλες κινεζικές βιομηχανίες, όπως αυτή των ενδυμάτων, μπορεί επίσης να μπουν στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Έρευνες που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ βάσει του άρθρου 301 του νόμου περί Εμπορίου του 1974 οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και εξαναγκασμός αμερικανικών εταιρειών να παραδώσουν την πνευματική τους ιδιοκτησία σε κινεζικές καθώς και εξαγορές αμερικανικών επιχειρήσεων από κινεζικές για να αποκτήσουν την τεχνολογία τους.

Ο Λάιτχαϊζερ διαβεβαίωσε καταθέτοντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων αρμόδια για οικονομικά θέματα ότι ένας από τους σκοπούς των νέων μέτρων είναι να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις των δασμών για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Η Κίνα έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, βάζοντας στο στόχαστρο τα αγροδιατροφικά εξαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, σε περίπτωση επιβολής δασμών από την Ουάσινγκτον που με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά αναμένεται αθροιστικά να ανέλθουν στα 60 δισεκ. δολάρια.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν έλλειμμα ύψους 375 δισεκ. δολαρίων στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα.

Οι εκτιμήσεις για το κόστος των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο παραποιήσεων και απομιμήσεων, του πειρατικού λογισμικού και της κλοπής εμπορικών μυστικών κάνουν λόγο ακόμη και για 600 δισεκ. δολάρια, κατά μία μελέτη.

«Η Κίνα δεν θέλει να εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο με κανέναν. Αλλά αν οποιοσδήποτε μας αναγκάσει να εμπλακούμε σε έναν, ούτε θα φοβηθούμε, ούτε θα κρυφτούμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.

«Εάν, τελικά, οι ΗΠΑ αναλάβουν δράσεις που πλήττουν τα συμφέροντα της Κίνας, τότε η Κίνα θα αναγκαστεί να λάβει αποφασιστικά και απαραίτητα μέτρα για να απαντήσει ώστε να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά της», συμπλήρωσε.

Κατά πληροφορίες το Πεκίνο θα στοχοθετήσει τα σπέρματα σόγιας, ένα προϊόν που εισφέρει στην αμερικανική οικονομία τζίρο 14 δισεκ. δολαρίων τον χρόνο.

Η ΕΕ, από την πλευρά της, έχει αντιδράσει στην απειλή των δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο εξαγγέλλοντας ότι θα βάλει στο δικό της στόχαστρο προϊόντα που θα πονέσουν τους Ρεπουμπλικάνους, για παράδειγμα τις μοτοσικλέτες Harley-Davidson, που παράγονται στο Ουισκόνσιν, την Πολιτεία του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν.

Δείτε εδώ τις δηλώσεις Ν.Τραμπ

Ακολουθεί ο στρατιωτικός πόλεμος;

Σύμφωνα με μεγάλη κινεζική κρατική εφημερίδα, σήμερα Πέμπτη, η Κίνα προετοιμάζεται για στρατιωτική δράση κατά της ανακήρυξης «αυτονομίας» της Ταϊβάν.

Το Πεκίνο έχει εξοργιστεί μετά την υπογραφή διατάγματος την περασμένη εβδομάδα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump που ενθαρρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να στείλουν ανώτερους αξιωματούχους στην Ταϊβάν για να συναντήσουν συναδέλφους από την Ταϊβάν και αντίστροφα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άλεξ Γουόνγκ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ταϊβάν δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη και το νησί αποτελεί παράδειγμα για την υπόλοιπη περιοχή του Ειρηνικού.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι δικό της νησί και θεωρεί με αυτοπεποίθηση ότι αυτό το «μόρφωμα» θα ξαναγυρίσει στις «αγκαλιές του Πεκίνου» .

Ο Κινέζος πρόεδρος Ξι Τζίνπινγκ δήλωσε την Τρίτη ότι » το νησί αυτό ότι θα αντιμετωπίσει την «τιμωρία της ιστορίας» για οποιαδήποτε απόπειρα αποσχισμού.

«Η Κίνα μπορεί να πιέσει τις ΗΠΑ σε άλλους τομείς της διμερούς συνεργασίας: για παράδειγμα, στο θέμα της Κορεατικής Χερσονήσου και στο πυρηνικό ζήτημα του Ιράν. Η χώρα μας μπορεί επίσης να τεθεί εναντίον των ΗΠΑ σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ», ανέφερε ο ίδιος.

« Η Κίνα πρέπει επίσης να προετοιμαστεί για μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση στα Στενά της Ταϊβάν.

Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η κλιμάκωση των επίσημων σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Ταϊβάν », ανέφερε το δημοσίευμα της επίσημης εφημερίδας People’s Daily.

Το νησί είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα της Κίνας και ένα πιθανό στρατιωτικό σημείο ανάφλεξης.

Λαμβάνοντας υπόψιν την απειλή αυτή, η Ταϊβάν έστειλε πλοία και αεροσκάφη ενώ κινεζικό αεροπλανοφόρο διέρχονταν μέσα από το στενό Στενό της Ταϊβάν, ανέφερε το υπουργείο άμυνας.

Η εχθρότητα της Κίνας προς την Ταϊβάν έχει αυξηθεί ειδικά μετά την εκλογή του Τσάι Ινγκ-βουν, που είναι μέλος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού .

Το Πεκίνο υποπτεύεται ότι ο Τσάι θέλει να πιέσει για την επίσημη ανεξαρτησία της Ταιβάν.

Κάτι τέτοιο περνάει την κόκκινη γραμμή για τους ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο.

https://corfiatiko.blogspot.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...